hirdetés

A világ legnagyobb lottónyereményei

hirdetés

Sokan úgy vannak a lottónyereménnyel, hogy ha már egyszer ennyire a szerencsén múlik minden, legyen igazán álomba illő a megnyerhető összeg is. A halmozódás jól bevált módszere annak, hogy a szerencsejáték-szervezők izgalmasabbá tegyék a játékot az egyre inkább az egekbe kúszó nyereményekkel, de azért akad olyan lottó is, amely más módszerrel éri el az elképesztő összegeket.

Euromillions lottószelvény

Euromillions lottószelvény (Forrás: pixabay.com; Fotó: LesColporteurs; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: CC0; Link: https://pixabay.com/en/lottery-euromillions-lotto-2276112/)

hirdetés

A spanyol karácsonyi lottó, a Sorteo Extraordinario de Navidad alapvetően a világon az egyik legnagyobb összeget ajánlja főnyeremény gyanánt, az elérhető főnyeremény 2012-ben 720 millió euró volt, míg a teljes nyereményalap elérte a 2,52 milliárd eurót is. A sorsjáték olyan népszerű hazájában, hogy lényegében éppúgy hozzátartozik a karácsnyi készülődéshez a tippelgetés a családok nagy részénél, mint máshol a sütés-főzés, vagy éppen a lázas ajándékcsomagolás.

Jóllehet, e lottó rendszerében sokban inkább hasonlít a tombolára, és a nyertes számsorozatot többen is birtokolhatják. Így történt meg, hogy a 2011-es 720 millió eurós összegből a nyertesek egyenként "csupán" 4 millió eurót kaptak. Nyilván valóan minél többen vettek a nyertes számsorból, annál kevesebb lesz a jussuk, hiszen annál többfelé oszlik a főnyeremény.

hirdetés

A világ legnagyobb lottó-főnyereményeit ezután az Egyesült Államokban kereshetjük, ahol két népszerű sorsjáték, a MegaMillions és a Powerball verseng egymással a játékosok kegyeiért. A két lottó éveken át vette át a rekordtartó szerepét egymástól a jackpot összegét illetően, és noha a 2016-os 1586,5 millió dolláros összeggel egy ideje már a Powerball szerepel az élen, mivel ezt három különböző nyertes kapta meg, így a legnagyobb egyetlen szelvénnyel elért nyereményt mégis a MegaMillions fizette ki. 2018-ban utóbbi játékon egy hihetetlenül szerencsés játékos nem kevesebb, mint 1537 millió dollárt nyert.

hirdetés

Azért Európában is akadnak jókora főnyeremények bőven - így például az EuroMillions nevű, több ország szervezésében megtartott sorsjátékon időnként 190 millió eurót is lehet nyerni, és három alkalommal már vittek is el ekkora összeget. Az olasz SuperEna Lottón 2010 októberében talált gazdára egy eddig rekordot jelentő nyereményösszeg - mintegy 177 millió eurót vághatott zsebre a telitalálatos szelvény tulajdonosa. Ugyancsak a nagy jackpot-összegekről híres az EuroMillions "kistesója", az EuroJackpot, ahol 90 millió euróig folytatódik a halmozódás. Ezt az összeget már több alkalommal, elsőként 2015 májusában sikerült megszerezniük a legmázlistább játékosoknak.

Magyarországon az EuroJackpoton eddig nyert legnagyobb összeg 22,5 millió euró volt, ami megközelítőleg 7 milliárd forintnak felel meg.

A magyar Ötöslottón 2003 48. játékhetén született meg az eddigi rekord, akkor 5 092 890 758 forintot ért a telitalálat. 2015. május 30-án, a 22. játékhéten is közel voltunk egy újabb rekordhoz, de akkor 5 049 127 895 forintnál akadt egy nyertes, így "csak" a második helyet érdemelte ki a többmilliárdos nyeremény.

hirdetés

A Hatoslottón ezzel szemben 2 958 307 350 forint az eddigi csúcs, amely 2008 38. játékhetén talált gazdára. Ugyancsak említésre érdemes még a Skandináv lottó, amelyen ugyanakkor az előbbieknél jellemzően jelentősen alacsonyabbak maradnak a főnyeremények; itt 690 460 390 forint a rekord, amit 2017 38. játékhetén vitt haza valaki.

Természetesen Európán és az Egyesült Államokon túl is vannak szép lottónyeremények - így például az új-zélandi Powerball-on 44 millió dolláros főnyeremény talált gazdára 2016. november 9-én, az ausztrál OZ lottón 112 millió ausztrál dollárt nyert egy játékos 2012. november 6-án, a brazil Mega-Senán pedig mintegy 38 millió dollárnak megfelelő jackpotot vittek el 2009. december 31-én.

Diós Anita

hirdetés