hirdetés

Az EuroJackpot története

hirdetés

A lottók vonzerejét gyakran nem is annyira a jó nyerési esélyek, mintsem a gigantikus nyereményösszegek képesek növelni a leginkább. Ez persze annyiból érthető is, hogy a lottózók nagy része valójában csak "szeretne egy esélyt adni" a hirtelen milliomossá, mi több, akár milliárdossá válásra magának, még akkor is, ha logikusan végiggondolva ez az esély szinte lehetetlenül parányi is. Márpedig, ha a főnyeremény összegéről van szó, nem sok lottójáték érhet az EuroJackpot nyomába!

Euró milliók - EuroJackpot

Az EuroJackpot-on több millió euró találhat gazdára. Forrás: pixabay.com; Fotó: Gerd Altmann; Licenc: CC0; Link: https://pixabay.com/hu/p%C3%A9nz-j%C3%B3llakotts%C3%A1g-500-euro-euro-432688/

hirdetés

A hetente egyszer, pénteki napokon sorsolt EuroJackpot játék menete leheletnyivel összetettebb, mint a hazánkban már évtizedek óta jelenlévő Ötös-, Hatos-, vagy akár Skandináv lottóé, de persze itt sem kell attól tartani, hogy nehéz dolgunk volna a tippeléssel.

Itt két mezőn kell számokat jelölni, ezek egyikén 1 és 50, a másikon pedig 1 és 10 közötti számok szerepelnek. Az első, "A" jelű mezőn öt, a második, "B" jelűn pedig kettő számot kell választani. (A két mező nyerőszámait külön-külön húzzák, ezért akár az is előfordulhat, hogy mindkét mezőn ugyanaz a szám szerepel nyerőszámként.) Összesen tizenkét nyereményosztály van, s ahhoz, hogy egyáltalán nyerjen valamit a játékos, a két mezőben legkevesebb három találatra van szükség. Ebben a játékban is rendszeres a halmozódás az olyan esetekben, amikor nincs legalább ötös találat, és ez egészen a maximális 90 millió eurós határig így megy.

hirdetés

S ha már az előbbi elképesztő nyereményösszeg (forintra átszámolva ez jelenleg valamivel több, mint 27,5 milliárd forint) szóba került, érdemes lehet megemlíteni, hogy a több ország szervezte lottó ötlete éppen az ilyen, különösen vonzó főnyeremények reményével indult hódító útjára. A lottó szervezésének előkészületei már 2005 márciusában megkezdődtek, részben azért, mert az EuroMillions sikere nyomán a szerencsejáték-szolgáltatók felfigyeltek a nagyobb jackpot-összegek szétosztásának lehetőségére. Ezután azonban még több évig - pontosan 2011 júniusáig - kellett várni arra a Helsinkiben aláírt nyilatkozatra, amelyben rögzítették az EuroJackpot indítására vonatkozó megállapodást.

hirdetés

Ettől fogva viszont felpörögtek az események: 2012. március 23-án tartották az első sorsolást, amelyre Dánia, Észtország, Németország, Olaszország, Finnország, Szlovénia és Hollandia lakosai vásárolhattak szelvényt - igaz, Olaszország ténylegesen csak az az év április 6-ai sorsolástól vesz részt a játékban. Az első főnyereményt már május 11-én sikerült megszereznie egy német állampolgárnak, aki így 19,5 millió euróval gazdagodott.

Idővel csatlakozott a játékhoz Spanyolország, Norvégia, Svédország, Izland, Horvátország, Litvánia és Lettország, majd 2014. október 10-én Magyarország és a Cseh Köztársaság is. 2015-ben aztán még Szlovákia, 2017-ben pedig Lengyelország is csatlakozott a játékhoz, amelyben így már 18 ország vesz részt.

hirdetés

Az első (rekordösszegű) 90 milliós nyereményt 2015-ben vitte el egy cseh játékos, majd még 2016-ban egy német, és 2017 elején több (három német, egy dán és egy holland) játékos is telitalálatot ért el. Utóbbi volt egyébként az első eset, amikor az EuroJackpot fődíja több játékos között oszlott meg.

Ahogyan arról már szó esett, az EuroJackpot a népszerűségét elsősorban a gigászi nyereményösszegeknek köszönheti, s nem pedig annak, hogy bármennyire is "reálisnak tűnő" esély mutatkozna a főnyereményre. Csak összehasonlításképp: az EuroJackpot telitalálatának elméleti nyerési esélye 1: 95.344.200 (igen, egy a 95 millióhoz!), míg a magyar Ötöslottónál ez 1: 43 949 268, a Hatosnál 1: 8 145 060, a Skandináv lottónál pedig 1: 3 362 260. Vagyis mintegy 28-szor nagyobb eséllyel nyerhetünk a Skandin, mint az Eurojackpoton, és persze a szerdai lottónál sem állíthatnánk, hogy egyre-másra főnyereményeket zsebelnének be az emberek... Viszont éppen ezért gondolhatjuk azt is: ha már úgy is valami elképesztő szerencsére várunk, miért ne adhatnánk egy esélyt a sokkalta kecsegtetőbb, milliárdos nyereménynek?!

Diós Anita

hirdetés