Hogyan kerülhetjük el a játékfüggőséget?

A szerencsejátékok egészen addig egyfajta szórakozást jelentenek, amíg nem költünk rájuk többet, mint amennyit logikusan végiggondolva megengedhetőnek tartunk. Akkor azonban, amikor túllépjük ezt a keretet, érdemes a leghamarabb lépnünk, hiszen a játékfüggőség igen negatív hatást gyakorolhat egész életünkre.

Játékfüggőség, pénz

Függőség esetén a játékos nem tudja megítélni, mennyi játékot engedhet meg magának. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Bruno Glätsch; Licenc: CC0; Link: https://pixabay.com/hu/p%C3%A9nz-bankjegy-%C3%A9rm%C3%A9k-euro-p%C3%A9nzt%C3%A1rca-2991393/)

hirdetés

A szerencsejátékokat izgalmassá teszik a főnyeremények, a játékra fordított pénz sorsa, netán az a fajta álmodozás is, amikor a játékosok szinte már előre "elköltik" és elosztják a nyereményösszeget, még ha valójában tudják is, hogy a főnyereményre az esély voltaképpen parányi. Alapvetően ez egyfajta játék, illetve szórakozási forma, ami azonban a mértéktelen játékkal együtt az érintettek életére negatív hatásokat gyakorló játékfüggőség kialakulásához vezethet.

Fontos, hogy a játékosok mindig képesek legyenek meghúzni egy határt, és ha úgy látják, hogy a szerencsejátékokra költött összeg meghaladja azt, amelyet megengedhetnek maguknak, képesek legyenek megálljt parancsolni maguknak. A felelős játékos tisztában van vele, hogy a véletlen műve a nyerés, biztos módszer pedig nem létezik rá.

A féktelen játék egyfajta kényszerré válhat; a játékfüggők vagy a nyeremény reményében, vagy a már elköltött pénz visszaszerzésében bízva újra és újra játszanak, s idővel nem is képesek reálisan dönteni arról, meddig engedhetik meg maguknak a játékot, illetve mennyiért. A folyamat nemcsak maga a szerencsejátékos, de egyúttal a környezete számára is komoly problémákat idéz elő, és a beteg gyakorta nem is hajlandó szembenézni a valósággal, hanem hazudik, kifogásokat keres, vagy éppenséggel titkolózik, amikor például eljátszotta a havi keresetet. A probléma nyomán az illető családi és baráti kapcsolatait is kockára teheti, valamint elveszítheti egzisztenciális hátterét, amikor már a létfenntartáshoz szükséges pénzt is eljátssza. Sajnos - mivel gyakran nehezen észrevehető a játékfüggőség kialakulása - a játékszenvedélyre hajlamos emberek esetenként későn veszik észre, hogy nagy a baj.

Hazánkban a Szerencsejáték Zrt. által megrendelt 2012-es kutatás szerint a 15 évesek és idősebbek 30 százaléka nem szokott szerencsejátékozni, míg a társadalom 40 százaléka nem számít problémásnak, 18 százaléka az alacsony rizikófaktorúak, 10 százalékuk pedig a mérsékelt rizikófaktorúak közé sorolható. 2,6 százalék azonban szerencsejáték-függő, ráadásul 2010-hez képest mintegy duplájára emelkedett 2012-ben az ő arányuk.

hirdetés

Betegnek tekinthető az a játékos, akinél a túlzásba vitt szerencsejáték életviteli problémákat okoz, így például a tanulást, munkát hátráltatja, vagy éppen a családi kapcsolatokat rombolja a játék. Emellett megfigyelhető, hogy az ilyen játékosok már nem tudják szabályozni, hogy mennyi időt és pénzt fordítsanak a játékra. A függőség kialakulásában genetikai és személyiségbeli tényezők is közrejátszanak.

Odafigyeléssel a játékosok is tehetnek azért, hogy felelősségteljesen, a függőség kialakulását lehetőleg még minél hamarabb megakadályozva vegyenek csak részt a különböző szerencsejátékok űzésében. Ehhez hasznos eszköz, ha időnként tesztelik magukat, például a Maradjonjatek.hu - TESZT oldalon található teszt segítségével is. A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere emellett az önkorlátozás lehetőségével abban segítheti a játékosokat, hogy - legalábbis ezen a felületen - ne költhessenek többet az előre meghatározott napi, heti limitnél.

hirdetés

Ugyancsak fontos lehet tudni, hogy hova fordulhat segítségért, amennyiben nehézségei, problémái adódnak a játékszenvedélyével, netán akkor, amikor megválaszolatlan kérdések gyötrik a témában. Mindenek előtt felkeresheti a legközelebbi függőségi járó- vagy fekvőbeteg rendelést, illetve civil segítő szervezetet, amelyek listáját megtalálhatja a Eski.hu oldalon, illetve a Dr.Info ügyfélszolgálatán is adnak útba igazítást. Utóbbit a 06-40-374-636 telefonszámon érheti el. Mindemellett hétköznaponként délután 15 és 19 óra között lehetősége van az ELTE Szerencsejátékos segélytelefonján is segítséget kérni. Ehhez tárcsázza a 06-1-411-6778-as telefonszámot.

Diós Anita

hirdetés